Bouw Combinatie Uden

Zeelands bouwbedrijf onderscheidt zich met specialistische kennis over opslagomstandigheden

BCU oogst veel lof bij bouw bewaarplaatsen voor aardappelen, uien en wortelen

Het bewaren van aardappelen, uien en wortelen vraagt kennis van zaken. En dus ook de bouw van hiervoor bestemde bewaarplaatsen. Het Zeelandse bouwbedrijf BCU koppelt de jarenlange ervaring  in het bouwen van loodsen en schuren aan de nodige specialistische kennis op het vlak van bewaren. Met als resultaat: BCU oogst veel lof bij de bouw van bewaarplaatsen.

Het ontwerp van bewaarplaatsen is van diverse factoren afhankelijk, zo weet BCU-directeur Wim van Vonderen. "De hoeveelheid van het product, de soort vloer, de benodigde ruimte voor het in- en uitschuren, wassen en verpakken en de wijze van opslag zijn aspecten die een rol spelen. Maar niet minder belangrijk is naast isolatie de juiste ventilatie. Als van origine bouwer hadden we die wetenschap niet in huis, maar met behulp van specialisten beschikken we met BCU over alle noodzakelijke kennis en kunde."

Nok-ventilatie
Het is gewoon belangrijk om vanaf het eerste idee en ontwerp te bepalen welke vorm van beluchting het beste is, zodat tijdens de bouw op alle relevante aspecten kan worden ingespeeld. Wim van Vonderen ziet in de uiteindelijke keuze wel een trend. "Steeds vaker valt de keuze op nok-ventilatie. Op die wijze wordt gebruik gemaakt van het feit dat warme lucht opstijgt. Dus wordt optimaal gebruik gemaakt van "natuurlijke trek". Prettige bijkomstigheid is dat op deze wijze ook het energieverbruik wordt gedrukt en dus de kosten. En heel praktisch: de deuren van de loods kunnen altijd gesloten blijven, zodat gedierte als katten en muizen meer buiten blijft. Sowieso is kopgevelbeluchting bij de grotere schuren en loodsen geen optie vanwege een te lage capaciteit van de bestaande beluchtingsapparatuur."

Ondergronds
Met alle aandacht voor innovatieve (computergestuurde) bewaartechnieken die het bewaarrendement van aardappelen, uien en wortelen optimaliseren, heeft BCU onder meer voor agrarisch ondernemer Ploegmakers in Rips een grote loods gerealiseerd. "Tot grote tevredenheid", stelt Ploegmakers. "Vijf maanden na 't opslaan hebben de aardappelen nog niets aan kwaliteit ingeboet. Gelet op onder meer de grootte van mijn bewaarloods, is gekozen voor ondergrondse beluchting. Werkt perfect. Daarnaast blijkt het ook heel praktisch. Nergens op de vloer staan opstakels, waardoor het scheppen van de aardappelen zonder problemen gaat."
 
De bouw van bewaarplaatsen is maatwerk. Wim van Vonderen: "Nok-ventilatie in combinatie met ondergrondse beluchting was voor Ploegmakers het beste. Het is iedere keer wikken en wegen met centraal hoe blijft de kwaliteit van het te bewaren product maximaal, voor welke toepassing ze ook bestemd zijn. Bovendien hebben we alle oog voor de kosten en milieu. Met BCU hebben we alle ontwikkelingen en mogelijkheden haarscherp in beeld. Op basis van ervaring en deskundigheid kunnen we ons nu met overtuiging een specialist noemen als het gaat over bewaarplaatsen voor producten in het algemeen en aardappelen, uien en wortelen in het bijzonder."

« Terug naar nieuwsoverzicht